ورق کاری چیست و چطور انجام می شود؟

به طور کلی ورق کاری به فرآیندی گفته می شود که هدف از انجام آن شکل دادن به ورقه های فلزی می باشد. از این کار برای تولید قطعات فلزی استفاده می شود و در صنایع مختلف نیز کاربرد های فراوانی دارد.
تولیدات و محصولات ورق کاری در زمینه های مختلف مانند ساخت ظروف آشپرخانه، قوطی های نوشابه، ساخت بدنه هواپیما، سقف ساختمان و غیره دیده می شود.
ورق های فلزی در انداره و ضخامت های مختلفی تولید و عرضه می شوند. به ورق هایی که ضحامت آن ها بسیار نازک باشد اصطلاحا فویل می گویند.
ورق کاری به روش های محتلف و با استفاده از فلز های گوناگون مانند آلومینیوم، گالوانیزه و غیره انجام می شود که در هر کدام از این روش های قطعاتی با اشکال مختلف تولید می شود.
رایج ترین فلزی که معمولا در ورق کاری و برش فلزات از آن استفاده می شود فولاد می باشد.فولاد یک آلیاژ می باشد که از ترکیب کربن و آهن ساخته می شود. از دلایل استفاده از فولاد، ارزان بودن و آسانی جوشش آن می باشد.
اما با وجود مزایایی که فولاد نسبت به دیگر فلز ها دارد؛ این فلز دارای معایبی نیز می باشد.فولاد دارای انعطاف پذیری پایینی می باشد. پایین بودن انعطاف پذیری آن باعث می شود که برش آن نسبت به برخی از فلز ها مقداری سخت تر شود.

ورق کاری چیست و چطور انجام می شود؟
ورق کاری چیست و چطور انجام می شود؟

در این مطلب قصد داریم به برخی از روش های ورق کاری بپردازیم و در رابطه با آن ها نکاتی را بیان کنیم.

برخی از روش های ورق کاری

1. فرآیند خم کاری

در فرآیند خم کاری در مساحت سطح ورق فلزی تغییرات ایجاد می شود و شکل آن را در حول یک محور خطی تغییر می دهند. این تغییر معمولا به صورت خمیری یا پلاستیکی می باشد.
در صورتی که محور های خم شده در ورق، خطی نباشند به این فرآیند کشش نیز گفته می شود.

2. ورق کاری با استفاده از برش لیزری

پیشرفت علم و تکنولوژی تاثیرات بسیار مثبتی در صنایع مختلف از جمله ورق کاری داشته است. یکی از این تاثیرات مثبت استفاده از دستگاه های مجهز به اشعه لیزر جهت برش ورق های فلزی و یا به عبارتی برش لیزری می باشد.
برش لیزری با استفاده از دستگاه CNC انجام می شود. این دستگاه ها از گاز نیتروژن و اکسیژن به عنوان گاز کمکی استفاده می کنند و دقت بسیار بالایی دارند. با استفاده از برش لیزری می توان طرح های پیچیده را به راحتی برش داد.

3. روش برش واترجت

در روش واترجت با استفاده از فشار بالای آب ورق های فلزی را برش می دهند. از جمله مزایای برش واترجت این است که در این روش به دلیل استفاده از فشار آب، گرما تولید نمی شود.
در روش های دیگر که برش قطعات با گرما و حرارت همراه است این امکان وجود دارد که به دلیل بالا بودن دما، شکل و حالت فیزیکی قطعات دچار تغییر شود.

4. روش برش مکانیکی

در این روش ورق فلز را بدون اینکه ذوب شود و یا بسوزد برش می دهند. لازم به ذکر است که در این روش هیچگونه پلیسه ای تولید نمی شود.
هنگامی که طرح مورد نظر ساده باشد و پیچیدگی خاصی نداشته روش برش مکانیکی بسیار مناسب و مقرون به صرفه است و می توان قطعات مختلف را در اندازه های متفاوت برش داد.

5. برش قطعات با ایجاد شکاف

در این روش برای برش قطعات از یک تیغه یا قیچی استفاده می شود. برش قطعات در این روش از دقت پایینی بر خوردار است. به همین دلیل از این روش معمولا در محصولات غیر صنعتی استفاده می شود.
فرآیند برش به این صورت است که با استفاده از یک تیغه ثابت و یک تیغه متحرک قطعه مورد نظر را برش می دهند.
از جمله مزایای این روش شامل هزینه کمتر در برش قطعات نسبت به سایر روش ها، تولید ضایعات کمتر، عدم نیاز به شرایط خاص مانند حراحت و دمای بالا، برش قطعات یکدست می شود.

6. پانچ کردن قطعه ها

از دیگر روش های برش های برش و ایجاد حفره در ورق های فلزی، روش پانچ کردن می باشد. این روش اینگونه است که با استفاده از یک پانچ فلزی، بر روی ورق سوراخ ایجاد می کنند و سپس قطعه را برش می دهند.
از این روش معمولا برای تولید قطعات و محصولاتی که تعداد آن ها زیاد می باشد استفاده می شود. اما برای تولیدات در تعداد محدود هزینه های آن بالا است و مقرون به صرفه نمی باشد.

مونتاژ کردن در ورق کاری

مونتاژ در فرآیند کلی ورق کاری، امری بسیار مهم به شمار می رود. در این فرآیند با استفاده از ابزار اتصال دهنده مانند پیچ، پرچ و غیره، قطعات برش داده شده را به یک دیگر مونتاژ و وصل می کنند.
در مونتاژ قطعات فلزی ابتدا با استفاده از پانچ، سوراخ هایی را برای پرچ ها، پین ها و دیگر بست ها ایجاد می کنند. به طور کلی در مونتاژ چند فرآیند صورت می گیرد که فرآیند ها مهم آن شامل جوشکاری، پرچ کردن، لحیم کاری و چسب کاری می شود.
از جوشکاری برای ذوب کردن بخشی از قطعه فلزی استفاده می شود. جوشکاری دارای انواع مختلفی مانند قوس الکتریکی، TIG ، MIG و غیره می باشد که هر کدام کاربرد ها و قابلیت های متفاوتی دارند. جوشکاری در زمینه های مختلف کاربرد دارد که یکی از آن ها اتصال فلزات می باشد.

در این مطلب سعی کردیم شما را با ورق کاری و روش های آن آشنا کنیم و نکاتی را در رابطه با آن ها بیان کنیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *