انواع برش لیزری چیست؟

انواع برش لیزری یکی از روش های پرکاربرد در صنعت است.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی دیگر همانند گذشته از وسایل و روش های دستی برای برش قطعات فلزی و غیر فلزی استفاده نمی شود؛ بلکه از راه ها و روش های آسان تر و سریع تری استفاده می شود. یک از این روش ها که در صنایع مختلف بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و کاربرد های فراوانی دارد برش لیزری می باشد.

برش لیزری با استفاده از دستگاه برش لیزری انجام می شود؛ به طوری که قسمتی از جسم یا صفحه مورد نظر در زیر دستگاه قرار می گیرد و دستگاه با توجه به دستوراتی که برایش تعریف شده است طرح دلخواه شما را برش می دهد.
همچنین قابل ذکر است که از برش لیزری در صنایع مختلفی مانند صنایع نظامی، ساختمانی، هوا فضا، پزشکی، فیزیک، شیمی و غیره استفاده می شود.

انواع برش لیزری

به طور کلی انواع برش لیزری به دو نوع برش فلزات و غیر فلزات تقسیم بندی می شود.

برش لیزری غیر فلزات

از برش لیزری غیر فلزات هنگامی استفاده می شود که قصد برش قطعاتی از جنس ام دی اف، پارچه، چرم، مواد پلاستیکی و لاستیکی وغیره را داشته باشند.
برای برش این نوع قطعات می توان از لیزر CO2 استفاده کرد. از این لیزر نمی توان برای برش مواد کانی مانند شیشه، کاشی، سرامیک، آینه استفاده کرد.

انواع برش لیزری
انواع برش لیزری

برش لیزری فلزات

برش لیزری فلزات نسبت به غیر فلزات بسیار مرسوم تر است و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. روش های مختلفی برای برش فلزات وجود دارد که برخی از آن های شامل برش واترجت، برش پلاسما، هوابرش و غیره می شود.
هنگامی از برش لیزری فلزات استفاده می شود که نیاز به برش قطعاتی باشد که دارای ضخامت کمی باشند. علاوه بر آن در زمانی که طرح مورد نظر بسیار پیچیده باشد و برش آن نیازمند دقت بالایی باشد، از برش لیزری نیز استفاده می شود.
همانطور که گفته شد برش لیزری نسبت به روش های سنتی و دستی کار برش قطعات را بسیار راحت تر کرده است و مزایای بسیاری را به همراه داشته است.

مزایای برش لیزری

• در برش لیزری به قالب سازی انجام نمی شود و پس از برش، قطعات نیازی به به ماشین کاری ندارند
• پس از برش، هیچگونه اثر سوختگی بر روی قطعات باقی نمی ماند
• در برش لیزری قطعات خواص فیزیکی و مکانیکی خود را حفظ می کنند و دچار تغییر حالت نمی شوند
• قطعات با سرعت بسیار بالایی برش داده می شوند
• قابلیت برش طرح های پیچیده، نقشه های دو بعدی و غیره

عملکرد دستگاه برش لیرزی

پدر دستگاه های برش لیزری ابتدا پرتو لیزر از بخش هد دستگاه به سطحی که درزیر آن قرار گرفته شروع به تابیدن می کند. البته همیشه از این دستگاه ها برای برش قطعات استفاده نمی شود، بلکه از آن ها برای حکاکی بر روی سطوح مختلف استفاده می شود.
عمل برش قطعات در ابتدا به صورت حکاکی شروع می شود و در نهایت قطعه مورد نظر برش داده می شود و با استفاده از یک گاز کمکی از سطح جدا می شود.
قدرت و توانایی لیزر در دستگاه های برش لیزری ثابت نیست و می توان آن را بسته به نوع استفاده تغییر داد. همچنین انواع مختلفی از دستگاه های برش لیزری ساخته شده اند که هر کدام از آن ها دارای لیزر های متفاوتی نیز می باشند.
برخی از این لیزر ها شامل لیزر گازی، لیزر شیمیایی، لیزر رادیواکتیو، لیزر جامد و غیره می شوند. از میان این موارد لیزر های گازی و جامد بیشترین کاربرد و استفاده را دارند.
البته این دو نوع لیزر، خود نیز دارای بخش های مختلفی هستند. به عنوان مثال در لیزر های صنعتی، لیزر گازی CO2 که قبل تر به آن اشاره کردیم بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.

مزایای برش لیزری فلزات
مزایای برش لیزری فلزات

نکاتی در رابطه با انواع لیزر ها در دستگاه های برش لیزری

همانطور که در بالا اشاره کردیم لیزر ها دارای انواع مختلفی می باشند که قصد داریم در ادامه در رابطه با آن ها نکاتی را بیان کنیم
از لیزر های گازی معمولا زمانی استفاده می شود که کاربر بخواهد قطعه ای را برش دهد و یا بر روی سطحی حکاکی انجام دهد. دو نوع دیگر از این لیزر ها، لیزر های ND و ND-YAG می باشند که بسیار لیزر های سبکی هستند و تقریبا یکسان می باشند.
تفاوت این دو در نحوه استفاده از آن ها می باشد؛ از لیزر ND زمانی استفاده می شود که کاربر قصد داشته باشد با قدرت و تکرار پذیری بالا سطح مورد نظر خود را تضعیف کند.

از لیزر ND-YAG هنگامی استفاده می شود که نیاز باشد بر روی سطحی حکاکی صورت گیرد. تقریبا همه انواع لیزر ها در امور مربوط به جوشکاری کاربرد دارند. از لیزر CO2 برای برش قطعات در صنایعی از جمله فولاد ، آلومینیم، کاغذ پلاستیک، چوب و غیره استفاده می شود.

از لیزر YAG نیز می توان برای برش و حکاکی بر روی سطوح فلزی و سرامیکی استفاده کرد.

برش لیزری به دلیل مزایا و کاربرد هایی که دارد توانسته است باعث افزایش سرعت پیشرفت در صنایع مختلف شود. برش لیزری همواره در حال نفوذ به زمینه های مختلف است و می توان اثر آن را در تولیدات و محصولاتی که کارخانه ها و شرکت های مختلف ارائه می دهند مشاهده کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *